OZIQ-OVQAT CHIQINDILARIDAN ANAEROB BIOREAKTORLARDA BIOGAZ ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYALARINING ZAMONAVIY TAHLILI - Mirkomilova Lola O‘tkirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada oziq-ovqat chiqindilaridan anaerob bioreaktorlar yordamida biogaz ishlab chiqarish texnologiyalarining zamonaviy holati va rivojlanish istiqbollari tahlil qilindi. Tadqiqot davomida organik chiqindilarni qayta ishlashning ekologik va iqtisodiy afzalliklari o‘rganildi. Anaerob parchalanish jarayonining asosiy bosqichlari, bioreaktor turlari va ularda hosil bo‘ladigan biogaz tarkibi ilmiy manbalar asosida yoritildi. Shuningdek, oziq-ovqat chiqindilaridan samarali foydalanish orqali energiya resurslarini tejash va atrof-muhit ifloslanishini kamaytirish imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalari biogaz texnologiyalarini rivojlantirishda anaerob bioreaktorlarning yuqori samaradorlikka ega ekanligini ko‘rsatdi.