YOʻQOLIB BORAYOTGAN NOYOB OʻZBEK MILLIY CHOLGʻULAR (HUSHNAVO CHOLGʻUSI MISOLIDA) - Xidirova Nozanin Dilshodjon qizi; Abdullayev Zuxriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola oʻzbek milliy cholgʻuchiligining noyob namunasi boʻlgan, ammo bugungi kunda yoʻqolib borayotgan Hushnavo cholgʻusini atroflicha oʻrganishga bagʻishlangan. Tarixiy manbalar va etnografik tadqiqotlar asosida cholgʻuning kelib chiqishi, tuzilishi, ijro uslublari hamda madaniy ahamiyati tahlil qilinadi. Uning unutilish sabablari, jumladan, ijtimoiy-madaniy oʻzgarishlar va zamonaviy musiqa anʼanalarining taʼsiri koʻrib chiqiladi. Tadqiqot cholgʻuni saqlab qolish, qayta tiklash va kelajak avlodlarga yetkazish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga qaratilgan boʻlib, uning madaniy merosimizdagi oʻrnini mustahkamlashni maqsad qiladi.