O‘ZBEK XALQ CHOLG‘ULARI ORKESTRI IJROCHILIGIDA MEZROBLI CHOLG‘ULARNING O‘RNI - Soliyev Javohir Axad o‘g‘li; Abdullayev Zuxriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola O’zbekistonning boy musiqa madaniyatida alohida o’ringa ega bo’lgan rubob cholg’usining xalq cholg’ulari orkestridagi o’rni va funksional ahamiyatini har tomonlama tahlil qiladi. Maqolada rubobning tarixiy rivojlanishi, an’anaviy konteksti, uning turli xillari, jumladan qashqar rubobi tavsifi beriladi. Shuningdek, O’zbek xalq cholg’ulari orkestrlarining shakllanish tarixi va tarkibi, ularda rubobning o’ziga xos ijro xususiyatlari va repertuardagi roli ko’rib chiqiladi. Taniqli kompozitorlar va ijrochilarning asarlari hamda pedagogik yondashuvlar, zamonaviy tendensiyalar va kelajak istiqbollari atroflicha muhokama qilinadi. Tadqiqot rubobning milliy musiqiy merosimizdagi o’ziga xosligi va uning orkestr tarkibidagi universal adaptivligini ko’rsatishga qaratilgan.