QADIMIY MANZILGOHLAR VA ARXEOLOGIK QAZILMALAR TOPILGAN ASHYOVIY DALILLAR - Abdurahimova Mubinaxon Elmurodjon qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor og’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola Oʻzbekiston hududidagi qadimiy manzilgohlar va ularda olib borilgan arxeologik qazilmalar natijasida topilgan ashyoviy dalillarni tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqotlar davomida aniqlangan sopol buyumlar, mehnat qurollari, zargarlik buyumlari va meʼmoriy qoldiqlar oʻtmishdagi jamiyatlarning ijtimoiy- iqtisodiy tuzilishi, madaniy rivojlanishi va turmush tarzini oʻrganishda muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu ashyoviy dalillar mintaqaning boy tarixi va madaniy merosini chuqurroq anglashga yordam beradi. Maqolada topilmalarning ilmiy qiymati va ularni saqlash hamda kelajak avlodlarga yetkazish masalalari ham koʻrib chiqiladi.