TEMURIYLAR DAVRIDAGI HARBIY YURISHLARDA URMA-ZARBLI CHOLG‘ULARNING ISHLATILISHI - Mamatqulov Umidjon Murodjon o‘g‘li; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Temuriylar davrida harbiy yurishlarda urma- zarbli cholg‘ularning tutgan o‘rni, ularning qo‘shin boshqaruvi, harbiy intizom, ruhiy tayyorgarlik hamda jangovar signal vazifalaridagi ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Amir Temur va Temuriylar qo‘shinida nog‘ora, karnay, dobulbas, tabl, daf singari cholg‘ular jang maydonida aloqa vositasi sifatida xizmat qilgani, askarlar ruhiyatiga ta’siri va davlat qudratini namoyon etuvchi vosita bo‘lgani tarixiy manbalar asosida yoritiladi. Shuningdek, Temuriylar harbiy musiqa madaniyatining keyingi Sharq davlatlari harbiy san’atiga ko‘rsatgan ta’siri haqida ham fikr yuritiladi.