SAFIUDDIN URMAVIYNING MUSIQA HAQIDAGI RISOLALARI - Jonibekova Nigoraxon Xamidjon qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola oʻrta asr Sharqining atoqli musiqashunosi Safiuddin Urmaviyning musiqa nazariyasiga oid risolalarini chuqur tahlil qiladi. Unda Urmaviyning "Kitob al-Advar" va "Risola ash-Sharafiya" kabi asarlarida bayon etilgan musiqiy tizimlar, maqomlar, ritmik shakllar va cholgʻu asboblari haqidagi qarashlari oʻrganiladi. Tadqiqot Urmaviyning musiqa ilmiga qoʻshgan ulkan hissasini, uning nazariy asoslarini va keyingi avlodlarga taʼsirini yoritishga qaratilgan. Maqola Urmaviy merosining Sharq musiqa madaniyati rivojidagi oʻrnini koʻrsatib beradi.