MINIATURALARDA AKS ETTIRILGAN VA QAYTA TIKLANGAN DILRABO VA DILNAVO CHOLGʻULARINING AMALIYOTDA QOʻLLANILISHI - Nuriddinova Dildora Muhiddin qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola O’rta Osiyo miniaturaviy san’atida, xususan XV–XVII asrlarga oid qo’lyozma manbalarda tasvirlangan dilrabo va dilnavo cholg’ularini ilmiy-amaliy jihatdan tadqiq etadi. Maqolada ko’rsatilganidek, mazkur cholgʻu asboblarining ikonografik tahlili ularning tuzilishi, ijro texnikasi hamda ijtimoiy-madaniy ahamiyati to’g’risida muhim ma’lumotlarni beradi. Tadqiqot metodologiyasi qiyosiy organologiya, tarixiy rekonstruksiya va akustik eksperiment usullarini birlashtiradi. Dilrabo — torli-kamon cholg’usi bo’lib, uning asosiy tarkibiy qismlari va sozlash tartibi miniaturalardagi tasvirlar asosida aniqlanadi. Dilnavo — nay turkumiga mansub damli cholg’u sifatida alohida o’rganiladi. Qayta tiklangan namunalar hozirgi zamon konsert amaliyotida qo’llanilmoqda va bu tajriba milliy meros saqlanishiga xizmat qilmoqda.