ABU RAYHON BERUNIY MUSIQA HAQIDA QARASHLARI - Raximjonova Muslimaxon Xusanboy qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqola buyuk qomusiy olim Abu Rayhon Beruniyning musiqa san’ati va nazariyasiga oid qarashlarini chuqur tahlil qiladi. Beruniy musiqani nafaqat estetik hodisa, balki chuqur ilmiy, matematik va falsafiy tizim sifatida o’rgangan. Uning asarlarida musiqa akustikasi, intervallar, ohangdorlik va ritm kabi masalalar yunon faylasuflari merosi bilan uyg’unlikda ko’rib chiqiladi. Olimning musiqa nazariyasiga qo’shgan hissasi O’rta asr Sharq musiqa ilmida muhim o’rin tutib, keyingi avlod tadqiqotchilari uchun mustahkam asos bo’lib xizmat qilgan.