TANBUR VA UNING MAQOM SAN’ATDAGI RO’LI - No'monova Dilbaroy Dilshodbek qizi; Abdullayev Zuxriddin Abdujabbor òģli (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada tanbur cholg‘u asbobining kelib chiqishi, tuzilishi hamda maqom san’atidagi o‘rni ilmiy jihatdan yoritilgan. Tanbur o‘zbek mumtoz musiqa san’atining muhim cholg‘ularidan biri bo‘lib, ayniqsa maqom ijrochiligida yetakchi o‘rin egallaydi. Tadqiqotda tanburning ijro imkoniyatlari, uning maqom yo‘llarini ifodalashdagi ahamiyati, ohangdorlik xususiyatlari hamda milliy musiqa merosini saqlashdagi roli tahlil qilingan. Shuningdek, tanbur ijrochiligi an’analari va ularning zamonaviy musiqa madaniyatidagi o‘rni ochib berilgan.