KAMONLI CHOLG‘ULARNI O‘RGANISH HAMDA QIYOSLASHNING AN’ANAVIY VA AKADEMIK IJROCHILIKDAGI O‘RNI - Soyibjonova Xanifa Muhammadjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Kamonli cholg‘u asboblari ko‘plab xalqlarning musiqiy madaniyatida muhim o‘rin egallaydi. Ularning ifodaviy imkoniyatlari, tembr rang-barangligi va texnik xususiyatlari xalq ijrochiligi hamda akademik musiqa ta’limida keng qo‘llanishiga sabab bo‘lgan. Mazkur maqolada kamonli cholg‘ularning tarixiy rivojlanishi, ijrochilik xususiyatlari hamda pedagogik yondashuvlari Sharq va G‘arb kamonli cholg‘u an’analari qiyosiy tahlili asosida yoritiladi. Skripka, alt, violonchel, g‘ijjak, qo‘biz va erhu kabi cholg‘ularning o‘ziga xos jihatlariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, maqolada zamonaviy ta’lim tizimida kamonli cholg‘ularni o‘qitishda uchraydigan muammolar tahlil qilinib, ijrochilik mahoratini oshirish va milliy musiqiy merosni asrash bo‘yicha amaliy yechimlar taklif etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tuzilishi va uslubiy farqlariga qaramay, kamonli cholg‘ular umumiy ifodaviy tamoyillar va pedagogik yondashuvlarga ega. Maqolada an’anaviy ijrochilik usullarini zamonaviy pedagogik texnologiyalar bilan uyg‘unlashtirish musiqachilik rivoji hamda madaniyatlararo musiqiy muloqot uchun muhim omil ekanligi xulosa qilinadi.