BOLALARDA KARIES KASALLIGI VA ASORATLARI HISOBLANGAN ORTODONTIK KASALLIKLARNI OLDINI OLISHDA SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISH - Xasanov F.K; Shodmonova O.U (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur tezisda bolalarda karies kasalligi va asoratlari hisoblangan ortodontik kasalliklarni oldini olishda raqamli texnologiyalar, xususan mobil ilovalar, interaktiv multimedia vositalari, sun’iy intellekt elementlari va elektron monitoring tizimlarining samaradorligi o‘rganildi. Bolalarda karies kasalligi nafaqat og’iz bo’shlig’i salomatligi, balki ortodontik rivojlanishga ham jiddiy ta’sir ko’rsatadi. Vaqtida davolanmagan karies sut tishlarining erta yo’qolishiga, tish qatorlari anomaliyalariga va tishlash buzilishlariga olib keladi. Zamonaviy stomatologiyada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalari diagnostika va profilaktika sohalarida inqilobiy o’zgarishlar yaratmoqda. Ushbu tadqiqot sun’iy intellekt asosidagi tizimlarning bolalar stomatologiyasida karies va uning ortodontik asoratlarini erta aniqlash hamda oldini olishdagi samaradorligini o’rganishga qaratilgan.