SUN’IY INTELLEKT TARJIMONLARNI ALMASHTIRA OLADIMI? - Berdimurodova Mahbuba Baxtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada sun’iy intellektning tarjima sohasiga ta’siri, mashina tarjimasi texnologiyalarining rivojlanishi hamda professional tarjimonlar faoliyatidagi o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Google Translate, DeepL va ChatGPT kabi sun’iy intellekt asosidagi tizimlarning imkoniyatlari va kamchiliklari qiyosiy ravishda o‘rganilgan. Tadqiqot davomida statistik ma’lumotlar, xalqaro hisobotlar va olimlarning ilmiy qarashlari asosida AI texnologiyalari oddiy va texnik matnlarni tez hamda samarali tarjima qila olishi, biroq badiiy va madaniy jihatdan murakkab matnlarda inson tarjimonining ahamiyati yuqori ekanligi aniqlangan. Natijada sun’iy intellekt tarjimonlarni to‘liq almashtirmasligi, aksincha ular faoliyatining muhim yordamchi vositasiga aylanishi haqida ilmiy xulosa chiqarilgan.