GIBRID TA’LIM FORMATIDA O‘QUVCHILARNING KOGNITIV YUKLAMASINI OPTIMALLASHTIRISH VA MOTIVATSIYANI OSHIRISH YO‘LLARI - Allayorov Turg'un Allanazarovich; Xoliqova Dilafro'z Zoirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy ta’lim tizimining dolzarb masalalaridan biri — masofaviy va gibrid o‘qitish formatlarida o‘quvchilar ruhiyatida yuzaga keladigan "raqamli charchoq" (digital fatigue) sindromi, kognitiv yuklamaning ortishi va ichki motivatsiyaning pasayishi mexanizmlari tadqiq etiladi. Ekran qarshisida uzoq vaqt qolishning o‘smirlar va maktab yoshidagi bolalar psixofiziologik holatiga, diqqat barqarorligiga hamda emotsional sferasiga salbiy ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada gibrid ta’lim sharoitida kognitiv yuklamani optimallashtirish, o‘quvchilarning darsga bo‘lgan qiziqishini interaktiv va geymerifikatsiya texnologiyalari orqali yuqori darajada ushlab turish bo‘yicha psixologik-pedagogik tavsiyalar va strategiyalar tizimlashtirilgan.