“L-JETRONIK” YONILG‘I PURKASH TIZIMI - Xursanova Shaxnoza (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada L-Jetronik yonilg‘i purkash tizimining konstruktiv tuzilishi, elektron boshqaruv mantiqi, havo sarfini o‘lchash tamoyili va ichki yonuv dvigatellarida yonilg‘i-havo aralashmasini me’yorlashdagi ilmiy-amaliy ahamiyati tahlil qilindi. L-Jetronik tizimi karbyuratorli ta’minlash usullaridan farqli ravishda yonilg‘ini kollektor zonasiga injektorlar orqali aniq impulslar asosida uzatadi hamda dvigatel yuklanishi, aylanishlar soni, sovitish suyuqligi harorati, gaz kelebeği holati va kiruvchi havo harorati kabi parametrlarni elektron boshqaruv bloki orqali hisobga oladi. Maqolada tizimning tarixiy shakllanishi Bosch Jetronic konsepsiyasi bilan bog‘liq holda yoritilib, D-Jetronic, K-Jetronic va Motronic tizimlari bilan funksional farqlari ko‘rsatildi. Tadqiqot metodologiyasi sifatida texnik manbalarni qiyosiy tahlil qilish, konstruktiv-funksional yondashuv, diagnostik belgilarni guruhlash va ekspluatatsion omillarni umumlashtirish usullaridan foydalanildi.