YO‘L BELGILARINING SAMARADORLIGI VA ULARNI TAKOMILLASHTIRISH - Abdusattorov Abrorbek (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada yo‘l belgilarining harakat xavfsizligini ta’minlashdagi roli, ularning haydovchi va piyodalar xulq-atvoriga ta’siri, axborotni qabul qilish tezligi hamda yo‘l infratuzilmasi bilan uzviy bog‘liqligi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Yo‘l belgisi oddiy grafik belgi sifatida emas, balki transport oqimini tartibga soluvchi, xavfni oldindan ogohlantiruvchi va huquqiy majburiyatni ifodalovchi kommunikativ tizim elementi sifatida qaraladi. Bugungi urbanizatsiya, avtomobillashuv darajasining ortishi, jamoat transporti yo‘laklarining kengayishi, piyodalar va velosipedchilar xavfsizligiga e’tibor kuchayishi yo‘l belgilarining sifatiga nisbatan yangicha talablarni yuzaga chiqarmoqda. Belgilarning samaradorligi shakl, rang, o‘lcham, joylashuv, retroaks ettirish xususiyati, yoritilish, ko‘rish masofasi, tushunarlilik va xalqaro standartlarga moslik kabi omillarga bog‘liq.