VLAN TEXNOLOGIYASI VA UNING TARMOQ XAVFSIZLIGIDAGI ROLI VLAN TECHNOLOGY AND ITS ROLE IN NETWORK SECURITY - Ibragimov Sh.M; Raxmonova U.B (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy korporativ tarmoqlarda turli xavfsizlik talablariga ega foydalanuvchilar va xizmatlarni bitta fizik infratuzilma doirasida mantiqiy ajratish dolzarb muammoga aylangan. Ushbu maqolada Virtual Local Area Network (VLAN) texnologiyasining nazariy asoslari, IEEE 802.1Q standarti asosidagi kadrlarni teglashtirish mexanizmi hamda uning tarmoq xavfsizligidagi ahamiyati IMRAD tuzilmasi asosida tadqiq etilgan. Tadqiqotda IEEE 802.1Q-2018 standarti, Cisco va Juniper Networks rasmiy hujjatlari, shuningdek Imperva, Akamai, Infosec Institute kabi xavfsizlik bo’yicha ilmiy-amaliy manbalar qiyosiy va tahliliy usullar yordamida o’rganildi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatdiki, VLAN broadcast domenlarini kichraytirish, foydalanuvchi guruhlarini ajratish va Layer 2 darajasida xavfsizlik siyosatlarini joriy qilish nuqtai nazaridan samarali yechim hisoblanadi. Shu bilan birga, VLAN hopping, Switch Spoofing, Double Tagging va VTP zaifliklari kabi hujum vektorlari texnologiyaning cheklovlarini ochib beradi. Muhokamada VLAN ning mikrosegmentatsiya va Zero Trust modeli bilan qiyosiy tahlili keltirilgan. Xulosada VLAN ni DHCP Snooping, Dynamic ARP Inspection, Private VLAN va DTP ni o’chirish kabi qo’shimcha mexanizmlar bilan birgalikda qo’llash tavsiya etilgan.