BUG‘DOY VA JO‘XORI UNIDAN KOMPOZIT NON ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI VA UNING OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI AHAMIYATI - Musayeva M; Umirbayeva B; Usmonov K. (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada bug‘doy va jo‘xori donlaridan non mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasi, ularning kimyoviy tarkibi, biologik qiymati hamda zamonaviy oziq-ovqat sanoatidagi ahamiyati texnologik nuqtai nazardan tahlil qilindi. Bug‘doy uni tarkibidagi kleykovina nonning hajmi, g‘ovakligi va elastikligini ta’minlashi, jo‘xori uni esa yuqori energiya qiymati, tolalarga boyligi va ayrim vitamin hamda mineral moddalarga egaligi bilan ajralib turishi yoritildi [1]. Shuningdek, bug‘doy va jo‘xori unlarini aralashtirish orqali olinadigan non mahsulotlarining sifat ko‘rsatkichlari, saqlanish muddati va organoleptik xususiyatlari o‘rganildi [2]. Tadqiqot davomida O‘zbekiston va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari tahlil qilinib, jo‘xori qo‘shilgan non mahsulotlari inson salomatligi uchun foydali ekanligi, ayniqsa ovqat hazm qilish tizimiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi aniqlandi [3]. Maqolada ishlab chiqarish texnologiyasini takomillashtirish, energiya sarfini kamaytirish va mahalliy xom ashyolardan samarali foydalanish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqildi.