BUG‘DOY VA JO‘XORIDAN YORMA ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI - Sobirjonova F; Umirbayeva B; Usmonov K (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada bug‘doy va jo‘xori donlaridan yorma ishlab chiqarish texnologiyasi, xom ashyo sifati, fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlari hamda tayyor mahsulotning oziqaviy va biologik qiymati texnologik nuqtai nazardan tahlil qilindi [1]. Tadqiqot davomida bug‘doy va jo‘xori donlarini qayta ishlash bosqichlari, donni namlash, po‘stlog‘idan ajratish, maydalash, fraksiyalarga ajratish va quritish jarayonlari o‘rganildi [2]. Jo‘xori va bug‘doy asosidagi yormalarning inson salomatligiga ta’siri, ovqat hazm qilish tizimidagi ahamiyati hamda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashdagi o‘rni ilmiy asosda yoritildi [3]. Maqolada O‘zbekiston va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari tahlil qilinib, yorma ishlab chiqarishning samarali texnologik usullari taqqoslandi. Shuningdek, ishlab chiqarish tannarxini kamaytirish, energiya tejamkor texnologiyalarni joriy etish va mahalliy xom ashyodan samarali foydalanish bo‘yicha takliflar ishlab chiqildi.