BOBUR SHE’RIYATIDA VATAN SOG‘INCHI VA INSON KECHINMALARI - Xujamberdiyeva Lobarxon Xaydar qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada buyuk shoir va davlat arbobi Zahiriddin Muhammad Bobur she’riyatida vatan sog‘inchi hamda insonning ichki kechinmalari badiiy va ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Bobur lirikasidagi asosiy motivlar — yurtga muhabbat, hijron iztiroblari, inson ruhiyatidagi murakkab holatlar hamda hayotiy falsafiy qarashlar yoritib berilgan. Maqolada shoirning she’riy merosi asosida vatan tushunchasining mazmun-mohiyati, uning shaxsiy kechinmalari bilan uyg‘unligi hamda badiiy ifoda vositalari orqali tasvirlanish xususiyatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Bobur she’riyatida vatan sog‘inchi nafaqat shaxsiy tuyg‘u, balki umuminsonga xos ruhiy kechinma sifatida namoyon bo‘ladi. Shoir asarlarida inson qalbidagi iztiroblar, sog‘inch va umid uyg‘unlashgan holda aks etadi. Ushbu maqola Bobur she’riyatini o‘rganishda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.