YURAK ISHEMIK KASALLIGIDA EKG VA EXOKARDIOGRAFIYANING AHAMIYATI - Usmonov Islomjon; Shakirova Lobar (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada yurak ishemik kasalligi (YIK) diagnostikasida keng qo‘llaniladigan ikki muhim instrumental tekshiruv — elektrokardiografiya (EKG) va exokardiografiyaning (ECHO) o‘rni chuqur tahlil qilinadi. Zamonaviy tibbiyotda yurak-qon tomir kasalliklarini erta aniqlash va ularni samarali davolashda aniqligi yuqori, invaziv bo‘lmagan usullarning ahamiyati tobora ortib bormoqda. Shu nuqtai nazardan, EKG yurakning elektr faoliyatini tezkor baholash imkonini beruvchi asosiy skrining vositasi sifatida qaraladi, ECHO esa yurakning anatomik va funksional holatini real vaqt rejimida baholashga xizmat qiladi. Maqolada ushbu ikki usulning klinik amaliyotdagi o‘rni, ularning afzallik va cheklovlari, shuningdek yurak ishemiyasining turli bosqichlarida beradigan diagnostik ma’lumotlari yoritilgan. Bundan tashqari, YIKning turli shakllarida EKG va ECHO natijalarining o‘zgarishi, ularning o‘zaro uyg‘unligi va kompleks qo‘llanilishining samaradorligi ilmiy asosda bayon etiladi.