RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA BUXGALTERIYA HISOBINI AVTOMATLASHTIRISHDA SUN’IY INTELLEKTNING AHAMIYATI - Maxmudov Anvarjon Maxmudovich; Xolbekova Gulyora; Alisherova Hamidabonu (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya. Sun’iy intellekt (AI) algoritmlari bugungi kunda buxgalteriya hisobini yuritishning mukammallik darajasini oshirib, hisob-kitob tizimlarini tubdan o‘zgartirmoqda. Maqolada moliyaviy axborotlar sifatini oshirish va boshqaruv qarorlarini optimallashtirishda intellektual texnologiyalarning o‘rni tahlil qilingan. An’anaviy audit usullari aniqlashga ojizlik qiladigan yashirin moliyaviy firibgarliklar hamda tizimli xatolar zamonaviy texnologiyalar yordamida tadqiq etiladi. Shuningdek, jarayonlarning xalqaro moliyaviy hisobot standartlari (IAS, IFRS) talablariga muvofiqligi masalasiga alohida e’tibor qaratilgan. Mazkur ishda buxgalteriya jarayonlarini avtomatlashtirish orqali yashirin xatolarni tezkor aniqlash va ularning moliyaviy yo‘qotishlarga ta’sirini kamaytirish imkoniyatlari o‘rganiladi. Sun’iy intellektning barcha sohalardagi murakkab vazifalarni yengillashtirish xususiyati buxgalteriya qarorlarini qabul qilishda yangi istiqbollarni ochib beradi.