MEDIA DISKURSDA MA’NO YARATISHNING LEKSIK-SEMANTIK STRATEGIYALARI: QIYOSIY TAHLIL - Fayyoza Kamolova Mirza qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot ommaviy axborot vositalari diskursida leksik- semantik strategiyalarni o‘rganishga bag‘ishlangan bo‘lib, ish o‘zbek va ingliz matbuoti materiallari asosida amalga oshirilgan. Tadqiqotda baholovchi leksika, metaforalar, sinonimik tanlov, terminologik birliklar va intensifikatsiya kabi leksik- semantik vositalar tahlil qilingan. Publitsistik matnlar tahlili asosida ushbu strategiyalarning o‘zbek va ingliz media diskursida qo‘llanishidagi o‘xshashlik va farqlar aniqlangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, o‘zbek matbuotida publitsistik va emotsional ifodalar ustunlik qilsa, ingliz matbuotida qisqa va aniq baholovchi birliklar yetakchilik qiladi. Metaforalar o‘zbek diskursida keng va obrazli shaklda, ingliz diskursida esa ixcham tarzda qo‘llanadi. Sinonimik tanlov o‘zbek matbuotida emotsional ranglarga boy bo‘lsa, ingliz matbuotida funksional va kontekstual farqlarga asoslangan. Terminologik strategiyada o‘zbek matbuoti milliy terminlarni yaratishga intilsa, ingliz matbuoti xalqaro terminlarni qabul qilishga moyil.