NERV TIZIMI GISTOLOGIYASI VA UNING TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI - Akbarova Barchinoy Baqiyevna; Sodiqov Muhamadyusuf Alisherjon o’gli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada nerv tizimining mikroskopik va subhujayraviy darajadagi gistologik arxitektonikasi hamda ushbu koʻrsatkichlarning amaliy tibbiyotdagi diagnostik ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot davomida bosh miya poʻstlogʻining piramidasimon neyronlarida Nissl moddasining taqsimlanishi, astrositlar ishtirokida gematoensefalik barierning shakllanishi hamda oligodendrositlar va Shvann hujayralari tomonidan miyelin qobigʻining hosil boʻlish qonuniyatlari oʻrganildi. Raqamli morfometrik tahlillar yordamida normal neyronlarning oʻrtacha maydoni (\(245.3 ± 12.4 mkm^2\)) va miyelin qobigʻining qalinligi (\(1.42 ± 0.08 mkm\)) aniqlanib, ular patologik guruhlardagi koʻrsatkichlar bilan oʻzaro solishtirildi. Gistologik tahlillar natijasida miyelin qobigʻining destruksiyasi (demielinizatsiya), neyronlar ichida patologik oqsillar toʻplanishi hamda gliya hujayralarining oʻsmali transformatsiyasi kabi asab kasalliklarining dastlabki hujayraviy patologiyalari statistik maʼlumotlar asosida yoritib berildi. Olingan gistomorfologik natijalar nevrologiya, neyroxirurgiya va onkomorfologiyada aniq tashxis qoʻyish hamda maqsadli target davolash taktikalarini ishlab chiqishda fundamental asos boʻlib xizmat qilishi isbotlandi.