OTA-ONA VA PEDAGOGIK HAMKORLIKNING OʻQUVCHI RUHIYATIGA TAʻSIRI - Norova Marhabo Ubaydullayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ota-ona va oʻqituvchi hamkorligining maktab yoshidagi bolalar ruhiy holati, emotsional rivojlanishi va shaxs sifatida shakllanishiga koʻrsatadigan deterministik taʼsiri tahlil qilingan. Zamonaviy taʼlim sharoitida oila va maktab oʻrtasidagi anʼanaviy chegaralarni yagona ijtimoiy-pedagogik ekotizimga aylantirish masalalari oʻrganilgan. Maqolada ota-ona va pedagog oʻrtasidagi aloqaning uzilib qolishi natijasida oʻquvchi ruhiyatida yuzaga keladigan maktab xavotirligi, akademik distress va emotsional yopilish kabi destruktiv holatlar yoritilgan. Shuningdek, hamkorlikni interaktiv va empatik bosqichga olib chiqishning amaliy mexanizmlari taklif etilgan boʻlib, ushbu tizim bolaning kognitiv barqarorligini taʼminlashdagi asosiy omil ekanligi asoslangan.