O‘ZBEKISTONDA TURIZM SOHASINI MOLIYALASHTIRISHNING HOZIRGI HOLATI TAHLILI - Xudoyberdiyeva Xilola Himmatovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekistonda turizm sohasini moliyalashtirishning hozirgi holati va uning iqtisodiyotdagi ahamiyati keng tahlil qilingan. Unda turizm tarmog‘ini rivojlantirishda davlat budjeti mablag‘lari, tijorat banklari kreditlari, xususiy investitsiyalar hamda xorijiy sarmoyalarning o‘rni yoritilgan. Shuningdek, mamlakatda turizm infratuzilmasini modernizatsiya qilish, mehmonxona va xizmat ko‘rsatish tarmoqlarini rivojlantirish, yangi turistik yo‘nalishlarni tashkil etish uchun ajratilayotgan moliyaviy resurslarning samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Maqolada turizmni moliyalashtirish jarayonida uchrayotgan muammolar, jumladan investitsion faollikning yetarli emasligi, hududlar o‘rtasidagi nomutanosiblik, moliyaviy resurslardan foydalanish samaradorligi bilan bog‘liq masalalar tahlil etilgan. Shu bilan birga, turizm sohasiga innovatsion moliyalashtirish mexanizmlarini joriy etish, davlat-xususiy sheriklik asosida loyihalarni amalga oshirish hamda xorijiy investorlar uchun qulay investitsion muhit yaratish bo‘yicha ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari turizm sohasining barqaror rivojlanishini ta’minlash va uning mamlakat iqtisodiyotidagi ulushini oshirishga xizmat qiladi.