TALABALARDA SIBLING POZITSIYASINING LIDERLIK HUSUSIYATLARI BILAN BOG’LIQLIGI - Umaraliyev Shoxruxbek Kenjaboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada talabalarda sibling (aka-uka va opa-singillar o‘rtasidagi tug‘ilish tartibi) pozitsiyasining liderlik xususiyatlari bilan bog‘liqligi hamda ushbu bog‘liqlikning yoshga doir o‘zgarish dinamikasi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda birinchi farzand, o‘rtancha farzand va kenja farzand pozitsiyalarining shaxsning liderlik sifatlari, tashabbuskorligi, mas’uliyatlilik darajasi va ijtimoiy faolligiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, yosh o‘sishi bilan liderlik xususiyatlarining shakllanishi va rivojlanishida sibling pozitsiyasining o‘rni tahlil etilgan. Maqolada liderlikni shakllantiruvchi psixologik omillar, oilaviy muhit va ijtimoiy tajribaning ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari talabalarda liderlik kompetensiyasini rivojlantirishda oilaviy strukturaviy omillarni inobatga olish zarurligini ko‘rsatadi.