SHISHA CHIQINDILARINI QAYTA ISHLASH ORQALI KO’PIKLI SHISHA ISSIQLIK IZOLYATSIYA MATERIALINI ISHLAB CHIQARISH: EKOLOGIK-IQTISODIY YONDASHUV - Tolegenov Omirbay; R.Eshniyazov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O’zbekiston va Qoraqalpog’iston hududlarida hosil bo’luvchi shisha chiqindilarini (siniq shisha, sanoat shisha qoldiqlari) ko’pikli shisha issiqlik izolyatsiya materialiga qayta ishlashning ekologik va iqtisodiy afzalliklari ilmiy asoslab ko’rsatilgan. Mahalliy mineral xom ashyolar — Navoiy kvars qumi, Farg’ona bentoniti va sanoat chiqindisi bo’lgan siniq shishalar — asosida GOST 9272-2017 talablariga javob beruvchi yuqori sifatli material olish texnologiyasi tavsiflanadi. Chiqindilarni qayta ishlash yo’li bilan ishlab chiqarish xarajatlarini 25– 30% kamaytirish, shu bilan birga poligonlarga tushiriladigan chiqindi miqdorini sezilarli darajada qisqartirish imkoniyati ko’rsatiladi.