MUSTAQILLIK YILLARIDA QUR’ONNING O’ZBEK TILIGA TARJIMA QILINISHI TASIRLARI - Mingboyeva Nozigul Fazliddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mustaqillik yillarida (1991-yildan hozirgacha) Qur’on Karimning o‘zbek tiliga tarjima qilinishi O‘zbekistonning ma’naviy va madaniy hayotida muhim voqea bo‘ldi. Sovet davridagi cheklovlardan keyin diniy erkinlik sharoitida bir necha to‘liq va izohli tarjimalar yaratildi. Ushbu tarjimalar nafaqat musulmon aholining Qur’onni ona tilida tushunishiga yordam berdi, balki milliy o‘zbek tilining boyitilishi, diniy-ma’rifiy ta’limning rivojlanishi, jamiyatda axloqiy qadriyatlarning mustahkamlanishi va islomiy merosni zamonaviy talqin etishda muhim rol o‘ynadi. Maqolada tarjima jarayonining tarixiy sharoitlari, asosiy tarjimonlar faoliyati va ijtimoiy-ma’naviy ta’sirlari tahlil qilinadi.