DIN VA XO’RFIKIRLIK HAQIDA N.A. BERDYAEV VA A. GAZALIY (AL- GHAZALI)NING FIKRLARINI TAQQOSLASH - To’xtamurodova Muhabbat Chori qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola rus faylasufi va diniy mutafakkir Nikolay Aleksandrovich Berdyaev (1874–1948) hamda islomiy mutafakkir Abu Hamid al- Ghazaliy (1058–1111) ning din va xoʻrfikrlik (erkin fikrlash, aql va eʼtiqod munosabati) masalalariga oid qarashlarini taqqoslaydi. Berdyaev dinni erkinlik va shaxsiy ruhiy tajribaning asosi sifatida koʻradi, erkin fikrlashni Xristianlikning markaziy tamoyili deb hisoblaydi. Al-Ghazaliy esa aqlni vahiy (ilohiy ochilish) xizmatida boʻlishi kerakligini taʼkidlab, falsafani diniy haqiqatlar bilan muvofiqlashtirishga harakat qiladi. Maqolada ikki mutafakkirning oʻxshashliklari (eʼtiqodning ustunligi, ruhiy erkinlik) va farqlari (Berdyaevning radikal erkinlik tushunchasi va al-Ghazaliyning vahiyga asoslangan chegaralari) tahlil etiladi. Natijada, zamonaviy dinshunoslik va falsafada bu qarashlarning ahamiyati koʻrsatiladi.