IJTIMOIY TARMOQLAR TILINING ADABIY TILGA TA’SIRI - Jumayev Elmurod Bekpulatovich; Murodova Hosiyat Baxtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolamda ijtimoiy tarmoqlar tilining o‘zbek adabiy tiliga ko‘rsatayotgan ta’siri lingvistik va kommunikativ jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Facebook, Instagram, Telegram hamda TikTok kabi platformalarda qo‘llanilayotgan yangi leksik birliklar, neologizmlar, internet slenglari, qisqartmalar va xorijiy tillardan kirib kelgan o‘zlashmalar o‘rganildi. Shuningdek, internet kommunikatsiyasi jarayonida emojilar, memlar hamda qisqa yozuv shakllarining yoshlar nutqiga va adabiy til me’yorlariga ta’siri yoritildi. Maqolada zamonaviy texnologiyalar natijasida tilning boyishi bilan bir qatorda, imlo va uslubiy me’yorlarning buzilishi holatlari ham ilmiy asosda tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari ijtimoiy tarmoqlar til taraqqiyotini jadallashtirayotganini, biroq adabiy til madaniyatini saqlash masalasi dolzarb ahamiyat kasb etayotganini ko‘rsatadi.