ФРАНЦУЗ ВА ЎЗБЕК ТИЛЛАРИДА ҒАЗАБНИ ИФОДАЛОВЧИ КИНЕТИК ВОСИТАЛАР (МИМИКА, ИМО-ИШОРАЛАР, ПОЗАЛАР) - Abdullayeva Zulfiya Mirolimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola fransuz va o‘zbek tillarida g‘azab emotsiyasini ifodalovchi kinetik vositalar, ya’ni mimika, imo-ishoralar va pozalarning lingvomadaniy hamda pragmatik xususiyatlarini qiyosiy tahlil qiladi. Tadqiqotning maqsadi g‘azabning noverbal markerlarini tizimlashtirish, ularning nutqiy vaziyat bilan bog‘liq o‘zgaruvchanligini aniqlash va tarjima hamda intermadaniy muloqotda yuzaga keladigan semantik siljishlarni ko‘rsatishdan iborat. Metodologiya sifatida multimodal diskurs tahlili, etnografik kuzatuv, korpusdan tanlab olingan dialoglar bo‘yicha kontekstual tahlil hamda ekspert baholash usuli qo‘llandi. Ilmiy yangilik g‘azab kinetik repertuarining ikki tilda “intensivlik, ijtimoiy masofa va yuzni saqlash” parametrlari kesishmasida modellashtirilgani va ayrim o‘xshash jestlarning pragmatik qiymati turlicha kodlanishini empirik dalillar bilan asoslaganidadir.