MATN VA UNING TURLARI - Mahmudjonova Hushnoza Ulug‘bek qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada matn va uning turlari zamonaviy tilshunoslik nuqtayi nazaridan ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Matnning til tizimidagi o‘rni, uning grammatik, semantik va kommunikativ xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek, matnning mazmuniy yaxlitligi, mantiqiy izchilligi, bog‘liqligi hamda kommunikativ vazifalari haqida fikr yuritilgan. Maqolada hikoya, tasvir va muhokama kabi asosiy matn turlarining o‘ziga xos xususiyatlari misollar va ilmiy qarashlar asosida tahlil etilgan. O‘zbek va xorijiy tilshunos olimlarning matn lingvistikasi bo‘yicha ilmiy yondashuvlari qiyosiy o‘rganilib, matnning nutq jarayonidagi ahamiyati hamda axborotni samarali yetkazishdagi o‘rni ochib berilgan. Tadqiqot natijasida matn tilning eng yirik kommunikativ birligi sifatida inson tafakkuri, nutq madaniyati va muloqot samaradorligini ta’minlovchi muhim vosita ekanligi asoslab berilgan.