O‘SMIRLARDA INTERNETGA QARAMLIKNI OLDINI OLISHDA MAKTAB PSIXOLOGINING O‘RNI - Bomirzayeva Dilnavoz Ikromovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada zamonaviy axborotlashgan jamiyat sharoitida o‘smirlar orasida keng tarqalib borayotgan internetga qaramlik muammosining psixologik, pedagogik va ijtimoiy jihatlari tahlil qilingan. Internet va raqamli texnologiyalar inson hayotining ajralmas qismiga aylangan bo‘lsa-da, ulardan me’yoridan ortiq foydalanish o‘smir shaxsining ruhiy rivojlanishiga, ijtimoiy moslashuviga hamda ta’lim faoliyatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Tadqiqot davomida internetga qaramlikning shakllanish omillari, uning asosiy belgilari va oqibatlari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, maktab psixologining profilaktik, diagnostik va korreksion faoliyatining mazmuni ochib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, o‘smirlarda internetga qaramlikning oldini olishda maktab, oila va psixolog hamkorligi muhim ahamiyatga ega. Maqolada internetga qaramlikni barvaqt aniqlash, profilaktik dasturlar ishlab chiqish va psixologik xizmat faoliyatini takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.