O‘SPIRINLARDA MEDIA MADANIYATI VA TANQIDIY FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Egamberdiyeva Dilfuza Abduazim qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘spirinlarda media madaniyati va tanqidiy fikrlashni rivojlantirishning psixologik asoslari tahlil qilinadi. Zamonaviy axborotlashgan jamiyat sharoitida yoshlarning turli media manbalardan olinayotgan axborotlarni to‘g‘ri qabul qilishi, tahlil qilishi va baholashi muhim ahamiyat kasb etishi yoritiladi. Shuningdek, media madaniyatning shaxs rivojlanishidagi o‘rni, tanqidiy fikrlashning psixologik mexanizmlari hamda axborot xavfsizligini ta’minlashdagi ahamiyati ochib beriladi. Maqolada o‘spirinlarda mustaqil fikrlash, axborotlarni saralash, manipulyativ ta’sirlardan himoyalanish va ongli media iste’moli ko‘nikmalarini shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, maktab, oila va psixologning media savodxonlik hamda tanqidiy fikrlashni rivojlantirishdagi o‘rni ilmiy-amaliy jihatdan asoslab beriladi.