BUYUK IPAK YO’LIDA SAMARQAND SHAHRINING TUTGAN O’RNI - Saida Otanazarova Gulom qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Buyuk Ipak yo‘lining shakllanishi va rivojlanishida Samarqand shahrining tutgan o‘rni keng yoritilgan. Asar davomida ushbu qadimiy shahar geografik, siyosiy va madaniy jihatdan Ipak yo‘lining eng muhim nuqtalaridan biri sifatida tahlil qilinadi. Samarqandning iqtisodiy hayoti, xalqlararo aloqalardagi roli va ilm-fan taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi har tomonlama ochib beriladi. Tarixiy manbalar va zamonaviy tadqiqotlar asosida shahar o‘z davrida Sharq va G‘arb dunyolarini bog‘lovchi tamaddun markaziga aylangani isbotlab beriladi.