OʻZBEK RAQS SANʼATINING RIVOJLANISH TARIXI VA HOZIRGI KUNDA TURGAN OʻRNI - Mardayeva Go’zal Bozorovna. (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek raqs san’atining shakllanishi, tarixiy rivojlanish bosqichlari hamda uning milliy madaniyatdagi o‘rni yoritiladi. O‘zbek raqsi qadimiy xalq an’analari, urf-odatlari va marosimlari bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, asrlar davomida xalqning estetik qarashlari va ma’naviy dunyosini aks ettirib kelgan. Maqolada raqs san’atining ilk ildizlari, xususan, ibtidoiy jamiyat davridan boshlab, o‘rta asrlar hamda zamonaviy davrgacha bo‘lgan rivojlanish jarayoni tahlil qilinadi. Shuningdek, Buxoro, Xorazm va Farg‘ona raqs maktablarining o‘ziga xos uslublari, ularning badiiy ifodasi va ijrochilik an’analari ilmiy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘zbek raqs san’atining professional sahna san’ati sifatida shakllanishi, XX asrda uning rivojiga hissa qo‘shgan ijodkorlar faoliyati hamda bugungi kunda raqs san’atini saqlash va rivojlantirish yo‘nalishlari ham tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari o‘zbek raqs san’atining milliy madaniyatdagi o‘rni naqadar muhim ekanligini va uning xalq ma’naviyatini yuksaltirishdagi ahamiyatini ko‘rsatadi.