MINTAQAVIY TRANSFORMATSIYA JARAYONIDA MARKAZIY OSIYO: O‘ZBEKISTONNING KO‘P VEKTORLI TASHQI SIYOSATI VA FAOL DIPLOMATIYASI - Sobirjonova Saida Sarvar qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Markaziy Osiyodagi mintaqaviy transformatsiya jarayonlari va unda O‘zbekistonning ko‘p vektorli tashqi siyosati hamda faol diplomatik roli tahlil qilinadi. Shuningdek, BMT doirasidagi tashabbuslar va “yangi Markaziy Osiyo” konsepsiyasi asosida shakllanayotgan mintaqaviy hamkorlik yo‘nalishlari yoritiladi. Tahlil natij O‘zbekiston mintaqaviy integratsiya jarayonlarining faol ishtirokchisi va tashabbuskor davlat sifatida muhim rol o‘ynamoqda. Shuningdek, maqolada O‘zbekistonning ochiqlik, yaxshi qo‘shnichilik va hamkorlik tamoyillariga asoslangan tashqi siyosati mintaqaviy barqarorlikni ta’minlashdagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi. BMT platformasida ilgari surilgan tashabbuslar orqali mamlakatning global boshqaruv tizimidagi faolligi va xalqaro jarayonlarga ta’siri tahlil qilinadi.