OZODLIKDAN MAHRUM QILISH JAZOSIDAGI MAHKUMLARNING SAYLOVDA ISHTIROKI - Yoqubov Diyoorbek Alisher o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ozodlikdan mahrum qilish jazosidagi mahkumlarning saylovda ishtirok etish huquqi va kafolatlari tahlil qilinadi. Mahkumlar uchun saylov jarayonida ishtirok etish nafaqat ularning ijtimoiy hayotga qaytishiga yordam beradi, balki ularni jamiyat bilan bog’lab turadi. O’zbekiston Respublikasining qonunlari asosida, mahkumlarning saylov huquqlari va ularni kafolatlash bo’yicha amaldagi normativ- huquqiy bazasi ko’rib chiqiladi. Tadqiqot davomida mahkumlarning saylovda ishtirok etish imkoniyatlarini oshirishga qaratilgan takliflar ishlab chiqiladi. Shuningdek, boshqa davlatlardagi tajribalar ham o’rganiladi va ularni O’zbekistonga moslashtirish mumkinligi ko’rsatiladi. Ushbu maqola, mahkumlarning saylovda ishtirok etishining ahamiyatini va bu jarayondagi qonuniy asoslarni yanada kengaytiradi.