O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI KICHIK BIZNES VA TADBIRKORLIK KO’RSATKICHLARINING IQTISODIYOTGA TA’SIRINI EKONOMETRIK MODELLASHTIRISH - Xajiyeva Sevinch Mardonbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O’zbekiston Respublikasida kichik biznes va tadbirkorlik ko’rsatkichlarining milliy iqtisodiyotga ta’siri ekonometrik modellashtirish usullari yordamida tahlil qilingan. Tadqiqotda O’zbekiston Milliy statistika qo’mitasining 2014–2023 yillar oralig’idagi rasmiy ma’lumotlari asosida tasviriy statistika, korrelyatsion tahlil, model taxminlarini tekshirish (Breusch–Pagan, Durbin– Watson, VIF) va ko’p faktorli regressiya modeli qo’llangan. Kichik biznes subyektlari soni hamda ularning ishlab chiqarish hajmi YaIM bilan o’rtasidagi bog’liqlik miqdoriy jihatdan baholangan. Regressiya modelining izohlovchanlik darajasi R² = 0,81 ni tashkil etib, barcha taxminlar statistik jihatdan tasdiqlangan. Tadqiqot natijalari kichik biznesning ishlab chiqarish salohiyatini kengaytirish iqtisodiy o’sishning hal qiluvchi omili ekanligini ko’rsatadi.