GEMOTOLOGIK ANALIZATOR APPARATI ISHONCHLILIK DARAJASINI OSHIRISH USULLARINI ISHLAB CHIQISH TEXNIKASI - Olimjonova Guluzro Shuxratjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Zamonaviy tibbiy diagnostikada gematologik analizatorlar qon tarkibidagi hujayralarni miqdoriy va sifat jihatidan tahlil qilishda asosiy vosita hisoblanadi. Ushbu qurilmalarning aniqligi va ishonchliligi bevosita bemorga qo‘yiladigan tashxisning to‘g‘riligiga va davolash strategiyasining samaradorligiga ta’sir qiladi. Biroq, murakkab optik-mexanik tizimlar, elektron datchiklar va reagentlar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik qurilmalarning ishonchlilik darajasiga nisbatan yuqori texnik talablarni qo‘yadi.Hozirgi vaqtda laboratoriya diagnostikasida avtomatlashtirilgan tizimlarga bo‘lgan talab ortib bormoqda. Gematologik analizatorlar soniyalar ichida o‘nlab ko‘rsatkichlarni (eritrotsitlar, leykotsitlar, gemoglobin va boshqalar) hisoblab beradi. Biroq, foydalanish jarayonida yuzaga keladigan texnik xatoliklar, datchiklarning degradatsiyasi va tashqi muhit ta’siri natijalarning chetlanishiga (bias) olib kelishi mumkin. Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, laboratoriya xatolarining sezilarli qismi aynan apparat qismining noto‘g‘ri kalibrlangani yoki ishonchlilik darajasining pastligi bilan bog‘liq. Shu sababli, gematologik analizatorlarning ishonchliligini oshirishning yangi texnik usullarini ishlab chiqish va ularni modellashtirish dolzarb muhandislik masalasi hisoblanadi. Ushbu maqolada gematologik analizatorlarning ishonchliligini oshirishga qaratilgan yangi texnik usullar va algoritmlar ko‘rib chiqiladi. Jumladan, apparatning nosozliklarsiz ishlash muddatini uzaytirishda intellektual diagnostika tizimlarini joriy etish masalasiga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, reagentlar sarfi va sensorlar sezgirligining o‘zaro mutanosibligini ta’minlash orqali metrologik xatoliklarni minimallashtirish usullari tahlil qilinadi, gematologik analizatorlarning ishonchlilik darajasini oshirish bo‘yicha ishlab chiqilayotgan texnik yechimlar, laboratoriya tahlillari sifatini yangi bosqichga olib chiqishga xizmat qiladi. Gematologik analizatorlarning ishonchliligini oshirish nafaqat apparat qismini takomillashtirishni, balki dasturiy tahlil va metrologik nazoratni integratsiya qilishni talab etadi. Taklif etilayotgan bashoratli diagnostika usullari laboratoriya xarajatlarini kamaytirish bilan birga, tashxis qo‘yishdagi aniqlikni maksimal darajaga ko‘taradi.