INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA NEOLOGIZMLARNING SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI - Nazarova Sevinchoy Umarbekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA (O‘ZBEKCHA) Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillarida neologizmlarning shakllanish xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Globallashuv, raqamli texnologiyalar va madaniyatlararo kommunikatsiya jarayonlari yangi leksik birliklarning paydo bo‘lishiga sabab bo‘lmoqda. Tadqiqotda neologizmlarning hosil bo‘lish usullari: affiksatsiya, kompozitsiya, qisqartma, o‘zlashma va kalkalash jarayonlari tahlil qilindi. Natijalar ingliz tilida neologizmlar asosan ichki so‘z yasash imkoniyatlari orqali shakllanishini, o‘zbek tilida esa o‘zlashma va kalkalash ustunligini ko‘rsatadi. Tadqiqot o‘zbek tilida neologizmlarni tizimlashtirish va standartlashtirish zarurligini asoslaydi.