BOLA SHAXSI VA XULQ-ATVORIGA OILADAGI NOSOG‘LOM MUHITNING TA’SIRI - Shaymardanova Malohat Mamarajapovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu maqolada oiladagi nosog‘lom muhitning bola shaxsi va uning xulq-atvoriga ko‘rsatadigan psixologik ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Oiladagi doimiy nizolar, ota-onalar o‘rtasidagi kelishmovchiliklar, e’tiborsizlik, zo‘ravonlik va noto‘g‘ri tarbiya usullarining bolalar ruhiy rivojlanishiga salbiy ta’siri yoritilgan. Shuningdek, nosog‘lom oilaviy muhit natijasida bolalarda agressivlik, qo‘rquv, tushkunlik, o‘ziga ishonchsizlik, ijtimoiy moslashuvdagi qiyinchiliklar kabi holatlarning shakllanishi haqida fikr yuritilgan. Bolaning sog‘lom shaxs sifatida rivojlanishida oiladagi mehr-muhabbat, psixologik qo‘llab-quvvatlash va ijobiy munosabatlarning ahamiyati ochib berilgan. Shu bilan birga, oiladagi salbiy muhitni bartaraf etish va bolalarning ruhiy salomatligini mustahkamlashga qaratilgan psixologik tavsiyalar ham bayon etilgan.