O‘SMIRLIK DAVRIDA SHAXSIY IDENTIFIKATSIYANING SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI - Abdujalilova Nigoraxon Dilshodbekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shaxsiy identifikatsiyaning o‘smirlik davrida shakllanish xususiyatlari psixologik nuqtayi nazardan yoritiladi. O‘smirlik davri shaxs rivojlanishining murakkab va muhim bosqichi bo‘lib, bu jarayonda o‘zini anglash, “Men” konsepsiyasining shakllanishi, qadriyatlar tizimi hamda ijtimoiy rollarni qabul qilish jarayonlari faol kechadi. Maqolada shaxsiy identifikatsiyaning shakllanishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar sifatida oila muhiti, tengdoshlar bilan munosabatlar, ta’lim-tarbiya jarayoni va ijtimoiy muhit tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘smirlarda uchraydigan ichki ziddiyatlar, emotsional beqarorlik va mustaqil qaror qabul qilish jarayonlarining identifikatsiya rivojiga ta’siri ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari o‘smirlar bilan psixologik ish olib borishda amaliy ahamiyatga ega.