OʻQUVCHILARDA SAMARALI MULOQOTCHANLIK KOʻNIKMALARINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Qosimova Munojat Asqaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Mazkur maqola umumtaʼlim maktabi oʻquvchilarida samarali muloqotchanlik koʻnikmalarini shakllantirishning psixologik jihatlariga bagʻishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – oʻsmirlik davridagi oʻquvchilarning muloqot kompetentligini oshirish, shaxslararo nizolarni kamaytirish va ijtimoiy moslashuvini yaxshilashda psixologik xizmatning oʻrnini aniqlashdir. Tadqiqot jarayonida kuzatuv, soʻrovnoma, sotsiometriya va psixologik trening metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʻrsatdiki, muntazam oʻtkazilgan psixologik mashgʻulotlar oʻquvchilarning ogʻzaki va ogʻzaki boʻlmagan muloqot koʻnikmalarini sezilarli darajada yaxshilaydi, ularning ijtimoiy muhitdagi oʻrnini mustahkamlaydi va konfliktli vaziyatlarni konstruktiv hal qilishga oʻrgatadi.