OʻSMIR OʻQUVCHILARDA DEVIANT XULQ-ATVOR PROFILAKTIKASINING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI VA SAMARADORLIGI - Qosimova Munojat Asqaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Mazkur maqola umumtaʼlim maktabi oʻquvchilarida deviant xulq-atvorning oldini olishga qaratilgan psixologik chora-tadbirlar va ularning samaradorligini oʻrganishga bagʻishlangan. Unda oʻsmirlik davrida deviant xulq-atvorning paydo boʻlish sabablari, namoyon boʻlish shakllari va maktab psixologining profilaktik ishlardagi oʻrni yoritilgan. Tadqiqotning maqsadi – psixokorreksion treninglar orqali oʻquvchilarda agressivlik, xavotirlik darajasini kamaytirish va ijtimoiy moslashuvni oshirish, shu bilan birga deviant xulq-atvorga moyillikning oldini olishdan iborat. Natijalar shuni koʻrsatdiki, muntazam oʻtkazilgan psixologik treninglar oʻquvchilarning salbiy xulq-atvorga moyilligini sezilarli darajada kamaytiradi va ularning ijtimoiy-psixologik kompetentligini oshiradi.