YOSHLARNING KELAJAK KASB TANLOVIDAGI PSIXOLOGIK JIHATLARI VA KASBGA YOʻNALTIRISHNING OʻRNI - Hamroyeva Goʻzal Baqoyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Ushbu maqola globallashuv va texnologik inqilob davrida yoshlarning kasb tanlash jarayonidagi psixologik omillar, zamonaviy kasblarning dolzarbligi va ularga boʻlgan ehtiyojni tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – maktab oʻquvchilarida kelajak kasblari haqida tasavvur hosil qilish, ularning kasbiy qiziqishlari va qobiliyatlarini aniqlash, hamda kasb tanlovida psixologik koʻmak berish mexanizmlarini optimallashtirishdir. Tadqiqotda soʻrovnomalar, testlar, suhbatlar va kasbga yoʻnaltirish treninglari metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, maqsadli psixologik-pedagogik ishlar oʻquvchilarning zamonaviy kasblarga boʻlgan qiziqishini oshirish, ularning oʻz-oʻzini anglashini chuqurlashtirish va ongli kasb tanlash qarorini qabul qilishga yordam beradi.