INKLYUZIV TAʼLIM SHAROITIDA MAXSUS EHTIYOJLI OʻQUVCHILARNING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK MOSLASHUVINI RIVOJLANTIRISH - Sunnatova Shaxnoza Xojiakbar qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Mazkur maqolada inklyuziv taʼlim jarayonida alohida taʼlim ehtiyojlari boʻlgan oʻquvchilarning umumtaʼlim maktabi muhitiga moslashuvi, tengdoshlar bilan oʻzaro munosabatlari hamda psixologik qoʻllab-quvvatlashning oʻziga xosliklari tahlil qilingan. Tadqiqot maqsadi – inklyuziv sinflarda oʻquvchilarning psixologik qulayligini taʼminlash va inklyuziv muhitning ijtimoiy-pedagogik samaradorligini oʻrganishdan iborat. Tadqiqotda kuzatuv, suhbat va sotsiometrik metodikalar qoʻllanildi. Olingan natijalar inklyuziv taʼlimda maktab psixologi va pedagoglar hamkorligining yuqori ahamiyatini koʻrsatib berdi. Maqola yakunida inklyuziv muhitni yaxshilash boʻyicha amaliy tavsiyalar keltirilgan.