UMUMTAʼLIM MAKTABLARIDA HUQUQBUZARLIK VA JINOYATCHILIKNING OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Baxodirova Shohsanam Olimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Mazkur maqolada oʻsmirlar oʻrtasida huquqbuzarlik va jinoyatchilikni oldini olishning psixologik asoslari tahlil qilingan. Tadqiqot maqsadi – maktab sharoitida oʻsmirlarning xulq-atvoridagi ogʻishlarni (deviant xulq) erta aniqlash va ularning oldini olishda psixologik xizmatning oʻrnini belgilashdan iborat. Tadqiqot jarayonida kuzatuv, soʻrovnoma va pedagogik-psixologik monitoring metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʻrsatdiki, huquqbuzarliklarning oldini olishda nafaqat nazorat, balki oʻsmirning hissiy-irodaviy sohasini rivojlantirish va ijtimoiy muhitni sogʻlomlashtirish hal qiluvchi ahamiyatga ega.