MAKTAB O‘QUVCHILARIDA PSIXOLOGIK STRESSNI OLDINI OLISH VA UNI BOSHQARISH USULLARI - Boboyeva Dinara Sadriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktab o‘quvchilarida psixologik stressni oldini olish va uni boshqarish usullari tahlil qilinadi. Stress maktab yoshidagi bolalar va o‘smirlarning emotsional holati, o‘quv faoliyati hamda ijtimoiy moslashuviga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada stressning yuzaga kelish sabablari sifatida o‘quv yuklamasining ortishi, imtihon vaziyatlari, tengdoshlar bilan munosabatlar va oilaviy muhit ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, stressni kamaytirish va boshqarishda psixologik treninglar, relaksatsiya usullari, ijobiy motivatsiya, vaqtni to‘g‘ri rejalashtirish hamda maktab psixologining individual va guruhiy ishlari muhim vosita sifatida yoritiladi. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning psixologik barqarorligini mustahkamlash va ta’lim jarayonini samarali tashkil etishga xizmat qiladi.