MAKTAB O‘QUVCHILARINING O‘QUV MOTIVATSIYASINI OSHIRISHDA PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Azamova Maftuna Xusanboyevna; Muxiddinova Sarvinoz Ulug'bekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktab o‘quvchilarining o‘quv motivatsiyasini oshirishda psixologik yondashuvlarning ahamiyati va samaradorligi tahlil qilinadi. O‘quv motivatsiyasi ta’lim jarayonining muhim tarkibiy qismi bo‘lib, u o‘quvchilarning bilim olishga bo‘lgan qiziqishi, faolligi va o‘zlashtirish darajasini belgilaydi. Maqolada motivatsiyaning shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar, jumladan, o‘quvchining ehtiyojlari, qiziqishlari, o‘ziga bo‘lgan ishonchi, oilaviy muhit va pedagogik ta’sirlar yoritiladi. Shuningdek, ijobiy rag‘batlantirish, individual yondashuv, maqsadlarni to‘g‘ri belgilash, psixologik qo‘llab-quvvatlash va zamonaviy interaktiv metodlardan foydalanish orqali o‘quv motivatsiyasini rivojlantirish usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari maktab psixologlari va pedagoglar faoliyatida o‘quvchilarning ta’limga bo‘lgan qiziqishini kuchaytirish hamda ularning shaxsiy rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashda amaliy ahamiyat kasb etadi.